PENGEMBANGAN PETUNJUK PEMBUATAN TEMPE DENGAN BAHAN BAKU KACANG HIJAU (Vigna radiate L.) DAN KACANG MERAH (Phaseolus vulgaris L.)

  • Siti Rauhun Faizah Program Studi Pendidikan Biologi FKIP Universitas Nahdlatul Wathan Mataram
  • Zulkarnain Gazali Program Studi Pendidikan Biologi FKIP Universitas Nahdlatul Wathan Mataram
Abstract views: 144 , PDF downloads: 152
Keywords: development, instruction, making, tempe

Abstract

The purpose of this research is to produce instructions for making tempeh with green beans and red beans that are suitable for use. Instructions for making tempeh were developed using the Thiagarajan 4D model reference. This research only uses 3 stages of development, namely define, design, and develop. The results of the validation and the results of field trials indicate that the instructions for making tempeh with raw materials of green beans and red beans are very feasible to use. Based on the results of the research, it can be said that product development in the form of instructions for making tempeh with raw materials of green beans and red beans is feasible.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arikunto, S. 2006. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktek. Jakarta: PT Rinerka Cipta.

Astawan, M. 2008. Sehat dengan tempe panduan lengkap menjaga kesehatan dengan tempe. Jakarta: PT. Dian Rakyat.

Bintiningtiyas, N. & Lutfi, A. 2016. Pengembangan Permainan Varmintz Chemistry Sebagai Media Pembelajaran Pada Materi Sistem Periodik Unsur. Unesa Journal of Chemical Education. 5 (2), 167-510.

BSNP. 2008. Panduan Pengembangan Bahan Ajar Pembelajaran. Jakarta: PT Bumi Aksara

Cahyadi, W. 2007. Kedelai khasiat dan teknologi. Jakarta: Bumi Aksara.

Fitani, M. S. A., dan Gazali, Z. 2021. Pengembangan Media Pembelajaran Berbasis Audio Visual Untuk Siswa Kelas X IPA. Jurnal Ilmu Sosial dan Pendidikan. 5 (3), 649-653

Kusnandar, F., Wicaksono, A. T., Firlieyanti, A. S., Purnomo, E. H. 2020. Prospek Pengolahan Kacang Merah (Phaseolus Vulgaris L) dalam Bentuk Tempe Bermutu. Jurnal Manajemen IKM. Volume 15 (1), 1-9.

Maryam, S. 2015. Potensi Tempe Kacang Hijau (Vigna Radiata L) Hasil Fermentasi Menggunakan Inokulum Tradisional Sebagai Pangan Fungsional. Jurnal Sains dan Teknologi. Volume 4 (2), 635-641.

Nuhung, I. A. 2013. Kedelai dan Politik Pangan. Available online at www.media.neliti.com. Diakses November, 2021.

Sudarmadji, S., Suparmo, and S. Raharjo (eds). 1997. Reinventing The Hidden Miracle of Tempe. Jakarta: Indonesian Tempe Foundation

Thiagarajan, S., Semmel, D. S., & Semmel, M. I. 1974. Instructional Development for Training Teachers of Exceptional Children. Blomington Indiana: Indiana University

Published
2022-01-20
How to Cite
Faizah, S. R., & Gazali, Z. (2022). PENGEMBANGAN PETUNJUK PEMBUATAN TEMPE DENGAN BAHAN BAKU KACANG HIJAU (Vigna radiate L.) DAN KACANG MERAH (Phaseolus vulgaris L.). Konstruktivisme : Jurnal Pendidikan Dan Pembelajaran, 14(1), 31-37. https://doi.org/10.35457/konstruk.v14i1.1898