UJI ORGANOLEPTIK SOSIS DAGING AYAM DENGAN PENAMBAHAN DAUN KELOR

  • Sari Universitas Islam Balitar
  • Widyasworo Universitas Islam Balitar
  • Dhenok Wahyu Lestari Universitas Islam Balitar
Abstract views: 1772 , PDF downloads: 0
Keywords: chicken sausage, addition and moringa leaf powder

Abstract

The purpose of this study was to determine the organoleptic test of chicken sausage with the addition of Moringa leaves. This research was conducted at the Laboratory of Animal Husbandry, Department of Animal Husbandry of Balitar Islamic University, Blitar, in July 2019. The use of Moringa leaf flour concentration in the study was 0%, 2%, 4%, and 6%, using the Completely Randomized Design (CRD) method consisting of 4 treatments 6 repetitions. The results of this study are that there are very significant differences in color, aroma, taste and texture so that it can be concluded that the addition of Moringa leaf flour has a significant effect on the organoleptic test of chicken sausage with the addition of Moringa leaf flour.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ayu, A. A. 2015 Tingkat Kerapuhan Dan Daya Terima Biskuit Yang Disubstitusi Tepung Daun Kelor (Moringa Oleifera).Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta.
Buntaran, W., Astirin, O. P., & Mahajoeno, E. (2009).Pengaruh Konsentrasi Larutan Gula terhadap Karakteristik Manisan Kering Tomat, 55-61.
Dedi, Londong. 2012. Proses Pembuatan Sosis. www.proses-makanan-sosis.com. (Diakses Maret 2019).
Hafidhah, 2015.Pemanfaatan Daun Kelor sebagai Bahan Campuran Nugget Ikan Tongkol.Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Muhammadiyah Surakarta
Koapaha, Telje, T. Langi, dan L.E. Lalujan. 2011. Penggunaan Peti Sagu Modifikasi Fosfat tergadap Sifat Organoleptik Sosis Ikan Patin
Kurniawan, Setyo. 2013. Obat Ajaib Sirih dan Daun Kelor.Yogyakarta : Buku Biru
Misra, S.,Misra, M. K (2014). Evaluasi Gizi Beberapa Sayuran Berdaun Digunakan oleh Masyarakat Suku dan Pedesaan Odisha Selatan, India. Jurnal Produk Alam dan Sumber Daya Tumbuhan,4, 23-28
Nugroho, A. 2013. Bioaktifitas Ekstrak Daun Kelor ( Moringa oleifera) Terhadap Eschericia Coli Penyebab Kolibasilosis pada Babi. Thesis.denpasar : Universitas Udayana.
Syarifah, A. 2015.Kandungan Nutrisi dan Sifat Fungsional Tanaman Kelor, Buletin Pertanian Perkotaan Volume 5 nomor 2 : Jakarta Selatan.
Toma, A.,Deyno, S. 2014.Kegiatan Fitokimia dan Farmakologis Moringa oilefera. Jurnal Internasional Farmakognosi, 1, 222-231.
Widiyaningsih, E. N. & Zulaekah, S., & (2009). Jurnal Penelitian Sains & Teknologi, Vol 6 No. 1, Pengaruh Konsentrasi Ekstak Daun Teh pada Pembuatan Telur Asin Rebus terhadap Jumlah Bakteri dan Daya Terimanya, 1-13.
Yuliani.2014. Pengaruh Dosis Ragi Terhadap Kualitas Fisik Tempe Berbahan Dasar Biji Cempedak Melalui Organoleptik.Jurusan Trarbiyah Program Studi Tadris Biologi.Sekolah Tinggi Agama Islam Negeri Palangka Raya.

PlumX Metrics

Published
2019-12-10
How to Cite
Sari, L., Widyasworo, A., & Lestari, D. W. (2019). UJI ORGANOLEPTIK SOSIS DAGING AYAM DENGAN PENAMBAHAN DAUN KELOR. AVES: Jurnal Ilmu Peternakan, 13(2), 1-7. https://doi.org/10.35457/aves.v13i2.1498