KECERNAAN IN VITRO DAUN KELOR YANG DIFERMENTASI TRICHODERMA KONINGIOPSIS AA1

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35457/jp.v19i1.4475

Keywords:

Moringa leaves, Trichoderma koningiopsis AA1, Fermentation, In vitro digestibility

Abstract

Moringa oleifera leaves, which are rich in protein, vitamins, and minerals, have the potential to be an alternative feed for livestock. However, moringa leaves contain anti-nutrients such as tannins, saponins, and oxalates that can inhibit the digestion process. To overcome this problem, fermentation using Trichoderma koningiopsis AA1 can be a solution. This study aims to evaluate the in vitro digestibility of moringa leaves fermented with Trichoderma koningiopsis AA1. This study used an experiment designed using a Completely Randomized Design (CRD). The experiment conducted in this study was the fermentation of moringa leaf flour with a fermentation time treatment of 0 days (P0) and 6 days (P1). Each treatment was repeated 3 times. The variables observed included dry matter digestibility (DMD), organic matter digestibility (OMD), and crude protein digestibility (CPD). The results showed that fermentation of moringa leaves for 6 days with Trichoderma koningiopsis AA1 can significantly reduce DMD and OMD. Meanwhile, fermentation of moringa leaves can significantly increase CPD.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anisah, S. N. and Chuzaemi, S. (2021) ‘Kualitas Fisik dan Kimia Jerami Jagung yang Difermentasi dengan Trichoderma Harzianum’, Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 4(2), pp. 93–102. doi: 10.21776/ub.jnt.2021.004.02.4.
Aris Rimbawanto, E. et al. (2022) Prosiding Seminar Teknologi dan Agribisnis Peternakan IX: POTENSI KONSENTRAT PROTEIN DAUN KELOR (Moringa oleifera) SEBAGAI BAHAN PAKAN SUMBER PROTEIN.
Bahari, I. K., Iriyanti, N. and Widiyastuti, T. (2023) KADAR SERAT KASAR DAN PROTEIN KASAR KULIT BUAH KAKAO YANG DIFERMENTASI SECARA BERTINGKAT MENGGUNAKAN Trichoderma viride DAN Saccharomyces cerevisiae (The Content of Crude Fiber and Crude Protein Cocoa Pods Fermented Gradually Using Trichoderma viride and Saccharomyces cerevisiae).
Dina Muhammad, S., Subrata, A. and dan Joelal Achmadi, S. (2020) B A A R Kecernaan dan fermentabilitas ruminal in vitro onggok yang difermentasi Trichoderma reesei dengan suplementasi N, S dan P. Available at: https://www.ejournal.unper.ac.id/index.php/BAAR.
Doo, S. R. P. et al. (2023) ‘Trichoderma spp., Si Jamur Multi Fungsi Trichoderma’, Tropical Microbiome Journal, 1(1), pp. 73–89. Available at: https://ejournal.uksw.edu/jtm.
Fransistika, R., Idiawati, N. and Destiarti, L. (2012) ‘PENGARUH WAKTU FERMENTASI CAMPURAN Trichoderma reesei DAN Aspergillus niger TERHADAP KANDUNGAN PROTEIN DAN SERAT KASAR AMPAS SAGU’, 1(1), pp. 35–39.
Helmiati, S. et al. (2020) ‘Evaluasi Kandungan Nutrien dan Antinutrien Tepung Daun Kelor Terfermentasi sebagai Bahan Baku Pakan Ikan’, Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada, 22(2), p. 149. doi: 10.22146/jfs.58526.
Helmiati, S. et al. (2020) ‘Evaluasi Kandungan Nutrien dan Antinutrien Tepung Daun Kelor Terfermentasi sebagai Bahan Baku Pakan Ikan’, Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada, 22(2), p. 149. doi: 10.22146/jfs.58526.
Ihkwanisa, N. et al. (2023) ‘Uji antagonis Trichoderma spp terhadap layu Fusarium tanaman cabai (Capsicum annum)’, Prosiding Seminar Nasional Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat LPPM Universitas ’Aisyiyah Yogyakarta, 1, pp. 244–252. Available at: https://proceeding.unisayogya.ac.id/index.php/prosemnaslppm/article/view/56.
Kumajas, N. J. et al. (2022) Pengaruh dosis inokulum dan lama inkubasi fermentasi kombinasi Phanerohaeta chrysosporium dan Trichoderma reesei terhadap kandungan nutrien eceng gondok.
Liliani, E. et al. (2024) ‘PERBAIKAN KANDUNGAN PROTEIN KASAR DAN SERAT KASAR LIMBAH KOPI (Coffea canephora) YANG DIFERMENTASI MENGGUNAKAN Trichoderma reesei’, Wahana Peternakan, 8(1), pp. 1–9. doi: 10.37090/jwputb.v8i1.1149.
Mawarni, D., Mukodiningsih, S. and Prasetyo, E. W. (2017) KOMPOSISI PROKSIMAT LIMBAH TAUGE YANG DIFERMENTASIMENGGUNAKAN Trichoderma harzianum.
Muhammad, S. D., Subrata, A. and dan Joelal Achmadi, S. (2020) B A A R Kecernaan dan fermentabilitas ruminal in vitro onggok yang difermentasi Trichoderma reesei dengan suplementasi N, S dan P. Available at: https://www.ejournal.unper.ac.id/index.php/BAAR.
Mulyono, A. M. W. et al. (2025) ‘The Potential of Trichoderma AA1 and AA2 as Local Indonesian Cellulolytic Inoculum in the Fermentation of Gliricidia sepium Leaf Meal’, Journal of Global Innovations in Agricultural Sciences, 13(1), pp. 29–36. doi: 10.22194/JGIAS/25.1530.
Mulyono, A. M. W., Yani, S. S. and Awanis, J. F. Al (2022) ‘Penggunaan Cairan Ekstrak Isi Gizzard dan Duodenum Ayam pada Pengukuran Kecernaan In Vitro Daun Turi (Sesbania grandiflora)’, Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science), 11(3), p. 225. doi: 10.46549/jipvet.v11i3.262.
Muwahid, B. (2021) ‘pengaruh Level Penggunaan Trichoderma viride Untuk Fermentasi Jerami Padi Teramoniasi Terhadap Kualitas Nutrisi dan Tingkat Kecernaan’.
Rahmawati, P. D. et al. (2021) ‘Kecernaan Bahan Kering, Bahan Organik, Lemak Kasar dan Nilai Total Digestible Nutrient Hijauan Pakan Kambing’, Jurnal Agripet, 21(1), pp. 71–77. doi: 10.17969/agripet.v21i1.17933.
Rane, M. A., Perunggu, M. and Nalle, C. L. (2021) ‘Evaluation of Nutrient Composition of Moringa Leaf Meal from Different Location in East Nusa Tenggara, Indonesia’, JURNAL ILMIAH PETERNAKAN TERPADU, 9(2), p. 231. doi: 10.23960/jipt.v9i2.p231-245.
Rizali, A., Hafiz Ansari, M. and Wahdi, A. (2018) ‘PEMANFAATAN LIMBAH PELEPAH DAN DAUN KELAPA SAWIT MELALUI FERMENTASI Trichoderma sp. SEBAGAI PAKAN SAPI POTONG Utilization of Waste of Midrib and Palm Oil Leaves Through Fermentation of Trichoderma sp. As Beef Catlle Feed’, 14(1).
Rostini, T., Jaelani, A. and Ali, M. (2022) ‘PENGARUH LAMA FERMENTASI TERHADAP KARAKTERISTIK, KANDUNGAN PROTEIN DAN SERAT KASAR TONGKOL JAGUNG (The Effect Of Fermentation Time On Characteristics, Protein Content And Crude Fiber Of Corn Cobs)’, 47, pp. 2022–257.
Simanihuruk, K., Sirait, J. and Ginting, S. P. (2022) ‘Penggunaan Pelepah Kelapa Sawit yang Difermentasi dengan Trichoderma viride sebagai Pakan Basal Kambing Boerka Sedang Tumbuh’, Jurnal Agripet, 22(2), pp. 213–222. doi: 10.17969/agripet.v22i2.22316.
Sulaiha, S. et al. (2022) ‘Senyawa Bioaktif Trichoderma erinaceum dan Trichoderma koningiopsis Serta Potensinya Sebagai Antibakteri’.
Sulistiyono, D. F., Soesanto, L. and Ratnaningtyas, I. N. (2022) ‘Uji Aktivitas Protease Empat Isolat Trichoderma spp. yang Berasal dari Tanah Perakaran’, Chimica et Natura Acta. doi: 10.24198/cna.v9.n3.36774.
Wicaksono, W. S. and Kalsum, U. (2023) Jurnal Penelitian, Fakultas Peternakan, Universitas Islam Malang 115 EFEKTIVITAS DAUN KELOR (Moringa oleifera) SEBAGAI FEED ADDITIVE PAKAN UNGGAS.

Additional Files

Published

2025-06-21

Issue

Section

Articles

How to Cite

KECERNAAN IN VITRO DAUN KELOR YANG DIFERMENTASI TRICHODERMA KONINGIOPSIS AA1. (2025). AVES: Jurnal Ilmu Peternakan, 19(1), 34-41. https://doi.org/10.35457/jp.v19i1.4475