PEMANFAATAN EKSTRAK KULIT PISANG KEPOK (Musa paradisiaca L) SEBAGAI BAHAN PENGAWET TELUR AYAM PETELUR

Abstract views: 145 , pdf downloads: 0
Keywords: Quality, Egg

Abstract

Eggs easily experience a decrease in quality caused by physical damage, as well as evaporation of water, carbon dioxide, ammonia, nitrogen, and hydrogen sulfide from inside the egg. This study aims to find out the effect of giving banana peel extract (Musa paradisiaca L). effect on egg shrinkage, egg pH, and percentage of rotten eggs. The data was analyzed using RAL with treatment 4 and repeat 5. In the extract of banana peel by spraying several doses each experiment (4, 8.5, 12, 16) gr / 100 ml. The results of the study for the best value of each variable from 0-14 days are only treated at (P2) with a value (1,57 ± 0,29 ), this indicates that the extract dose of 8.5 gr / 100 ml is better. In this study it can be concluded that egg preservation with the utilization of banana peel extract with the addition of different extracts and storage for 14 days has not been able to inhibit the quality of eggs shown by the value of egg weight shrinkage, egg pH, and percentage of rotten eggs. It can be used as a reference base for future research, and further research is needed on the use of banana peel extract as a utilization of banana skin extract as a preservative of laying breed chickens

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cornelia, A., I. K. Suada, M. D. Rudyanto. 2014. Perbedaan daya Simpan Telur Ayam Ras yang dicelupkan dan Tanpa Dicelupkan Larutan Kulit Manggis. Indonesia Medicus Vetarinus 3(2):m 112-119.
Davis, J. (2018). Banana benefits and side effects. [online] Body Nutrition. Available at: https://bodynutrition.org/banana/ [accessed 2 feb. 2020].
Dinastutie, R. Poeranto, S. YS, Yuni, D. N. H. 2015. Uji efektifitas antifungal. Fakultas Kedokteran Universitas Brawijaya.
Djaelani, 2014. Penelitian penyemprotan ekstrak kulit mangis. Yogyakarta
Febrianti, S.M, I. K. Suada, M. D. Rudyanto. 2012. Kualitas Telur Ayam Konsumsi yang dibersihkan dan tanpa dibersihkan Selama Penyimpanan Suhu Kamar. Indonesia Medicus Veterinus 1 (3):408-416.
Ginting, Simon P. dkk. Indogofera sebagai Pakan Ternak. Jakarta : IAARD Press, 2012.
Gorsch. 2009. Evaluasi sifat putih telur ayam pasterisasi ditinjau dari pH. http://jiip.ub.ac.id/. Fakultas Peternakan UB.
Haryoto. 2010. Membuat telur asin. Kanisus, Yogyakarta.
Hapitaningsih, E. 2003. Pengaruh penanbahan Astrat Temulawak (Curcuma Xanthorriza). Roxb) dalam Ransum Terhadap Kualitas Rongga Udara, Warna Kuning Telur dan Haugh Unit Telur pada Ayam Petelur Strain Lohman. JIPTUMMPP, Universitas Muhammadiyah Malang.
Harahap, E.U. 2007 Kajian Pengaruh Bahan Pelapis dan Teknik Pengemasan Terhadap Perubahan Mutu Telur Ayam Buras Selama Tranportasi dan Penyimpanan. Tesis. Pascasarjana Istitut Pertanian Bogor, Bogor.
Jazil et al. 2013. Penurunan kualitas telur ayam ras dengan intensitas warna coklat kerabang berbeda selama penyimpanan. Jurnal Aplikasi Teknologi pangan 1 (2) : 43-47.
Maria F. Suanda dkk. 2015.Skrining Fitokimia Kulit Pisang Dengan Pelarut Methanol. Jurnal sains dan kesehatan 2018. Vol 1. No 9.
Melia S. Julisyarsi I. Africon. 2009. Teknologi pengawetan Telur Ayam Ras dalam Larutan Gelatin dari limbah kulit sapi. (Laporan Penelitian dosen muda). Fakultas Peternakan andalas, Surabaya.
Muchtadi, T. R, Ayustaningwarno, F dan Sugiyono. 2010. Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan. Penerbit Alfabeta, Bandung.
Munadjim. 2001. Teknologi pengolahan Pisang, Geramedia.
Nazzarudin. 2016. Jenis alat ektraksi. Jurnal Teknotan Vol. 10 No.2.
Rahmawati S. Setyawati TR. Yanti AP. 2014. Daya Simpan Dan Kualitas Telur Ayam Ras Dilapisi Minyak Kelapa Kapur Sirih Dan Ekstrak Etanol Kelopak Rosella. Fakultas MIPA Universitas Negeri Padang, Padang.
Romanoff, A.L & A.J. Romanoff. (1963). The Avian egg. John Willey and Sons Inc., New York.
Seftian Deky, Dkk, (2012). Jurnal Teknik kimia 18 (1)2012
Soeparno. (2011). Pengolahan hasil Ternak. Modul 8. Universitas Terbuka, Jakarta.
Sudaryani, T. 2003. Kualitas Telur. Penebar swadaya, Jakarta.
Suprapti. 2005. Balai penelitian dan pengembangan industri.
Susanti. 2006. Pengaruh Ekstrak Kacang Hijau Sebagai Sumber Nitrogen Pada Pembuatan Nata De Banana Dari Kulit Pisang. Universitas Pendidikan Indonesia.
Yuwanta, T. 2010. Pemanfaatan Kerabang Telur. Program Studi Ilmu dan Industri Peternakan. Fakultas Peternakan. Universitas Gajah Mada, Yogyakarta.

PlumX Metrics

Published
2022-12-21
How to Cite
Wahyudi, F., Wahyudi, F., Moelia Moeis, E., & Setya Winurdana, A. (2022). PEMANFAATAN EKSTRAK KULIT PISANG KEPOK (Musa paradisiaca L) SEBAGAI BAHAN PENGAWET TELUR AYAM PETELUR. AVES: Jurnal Ilmu Peternakan, 15(2), 11-17. https://doi.org/10.35457/aves.v15i2.2595