Karakteristik Fisik dan Potensi Ampas Tahu sebagai Bahan Pakan Alternatif dari Sentra Produksi Tahu di Desa Gadingrejo Induk, Kabupaten Pringsewu

Authors

  • anggi derma tungga dewi universitas lampung
  • Ririn Angriani Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.35457/jp.v19i1.4532

Keywords:

tofu pulp, physical quality, pH, organoleptic test

Abstract

This study aimed to evaluate the physical characteristics and pH of tofu pulp from various production sites in Gadingrejo Induk Village, Gadingrejo Sub-district, Pringsewu Regency, Lampung Province, as an alternative feed ingredient for livestock. A total of 14 tofu by-product samples were collected from local production units and analyzed using organoleptic methods for five physical parameters: color, aroma, texture, cleanliness, and homogeneity. In addition, pH measurements were conducted to assess the freshness and potential fermentation of the material. The results showed significant variation in quality among samples. Samples S3 and S10 exhibited the best characteristics, including bright color, neutral aroma, smooth texture, high cleanliness and homogeneity, and near-neutral pH values (7.03–7.40). In contrast, sample S4 had the lowest scores in most parameters, including a low pH (5.13), indicating spontaneous fermentation. There were clear correlations between pH and both aroma and cleanliness, as well as between texture and homogeneity. In conclusion, tofu by-products from production centers with good sanitation and proper processing have high potential to be utilized as safe and viable livestock feed ingredients.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aslamsyah, S. & Karim, M. H. 2012. Uji Organoleptik, Fisik, dan kimiawi Pakan buatan untuk Ikan Bandeng yang Disubtitusi dengan tepung Cacing Tanah (Lumbricus sp.). Jurnal Akuakultur Indonesia. (2) : 124-131.

Astuti, A. F., & Wardani, A. K. 2015. Pengaruh Lama Fermentasi Kecap Ampas Tahu terhadap Kualitas Fisik, Kimia, dan Organoleptik. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 4(1).

Budiyanto, Wardhana, S., & Sri, R. 2020. Kualitas Organoleptik dan Fisik Ampas Tahu yang Difermentasi kapang Neurospora sitophila dan Trichoderma viridae sebagai bahan Pakan Konsentrat. Prosiding Seminar nasional pembangunan dan pendidikan Vokasi Pertanian. Politeknik Pembangunan Pertanian manokwari. 61-72.

Erawati, R. 2024. Kajian Keamanan Pangan Industri Tahu Kaliputih Berdasarkan Hygiene dan Sanitasi di Kecamatan Purwokerto Timur. Jurnal Teknologi dan Fasilitas Pangan, 9(1), 39–45.

Haraswati B. & Rahmat, S. 2023. Pemanfaatan Limbah Ampas Tahu (Glycine Max (L) Merill) Sebagai Pakan Ternak Ayam Kampung. Jurnal Ilmiah Multidisiplin. 1(6) : 623-631.

Khikmawati, S. 2013. Pengaruh Substitusi Tepung Ampas Tahu terhadap Kualitas Kue Gapit. Universitas Negeri Semarang.

Mulia, D.S., Miftakhul, M., Heri, M., & Cahyano P. 2014. Fermentasi Ampas Tahu dengan Aspergillus niger Untuk meningkatkan Kualitas Bahan Baku Pakan Ikan. Prosiding Seminar Nasional Hasil-Hasil Penelitian dan Pengabdian LPPM UMP. 337-345

Mulia, D. S., Yulyanti, E., Maryanto, H., & Purbamartono, C. 2016. Peningkatan Kualitas Ampas Tahu sebagai Bahan Baku Pakan Ikan dengan Fermentasi Rhizopus oligosporus. Sainteks, 12(1)

Rahmawati, Y. D., Solikhin, A., & Fera, M. 2020. Uji Organoleptik Tepung Ampas Tahu Dengan Variasi Lama Pengeringan. Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan, 2(1), 11–17.

Ridayanti, A. Patmawati & E. Lisnawati. 2010. Pembuatan abon ampas tahu sebagai upaya pemanfaatan limbah industri pangan. Laporan Penelitian. Universitas Djuanda Bogor. Bogor.
Ruwahdini, S. M. 2022. Analisis Higiene Sanitasi dan Keberadaan Escherichia coli di Tempat Pembuatan Tahu Putih Kelurahan Majasari Kecamatan Prabumulih Selatan. Skripsi. Universitas Sriwijaya.

Verawati, N., Nur A., & Ridha, A. 2019. Analisa Cemaran bakteri Coliform dan Salmonella sp. [ada Tahu di Kecamatan Delta Pawan. Jurnal Teknologi Agro-Industri. (6) : 61-71.

Additional Files

Published

2025-06-12

Issue

Section

Articles

How to Cite

Karakteristik Fisik dan Potensi Ampas Tahu sebagai Bahan Pakan Alternatif dari Sentra Produksi Tahu di Desa Gadingrejo Induk, Kabupaten Pringsewu . (2025). AVES: Jurnal Ilmu Peternakan, 19(1), 20-26. https://doi.org/10.35457/jp.v19i1.4532