EFEKTIVITAS EKSTRAK BAWANG MERAH (Allium ascolanicum L.) DENGAN PERIODE PERENDAMAN TERHADAP INVIGORASI BENIH KEDELAI (Glycine max L.)

  • Jeka Widiatmanta Universitas Islam Balitar Blitar
  • Agung Setya Wibowo Universitas Islam Balitar
Abstract views: 17 , PDF downloads: 9
Keywords: Shallot Extract, Soaking Period, Seed Invigoration Soybean

Abstract

This study was conducted to determine the effect of soaking soyabean seeds in shallot extract, a natural ZPT, on viability and seed growth. The research was conducted from August to October 2024 in the experimental garden of the Faculty of Agriculture, Barital Islamic University using a completely randomised design (CRD) with five treatments and four replications. The treatments were seed soaking in water for 1 hour and shallot extract for 2, 3, 4 and 5 hours. Parameters observed included growth vigour, growth rate, growth synchronisation, and vigour index. The results showed that soaking for 3 hours gave the best results on all variables.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Lestari, S., Suwignyo, B., & Apriyanti, N. (2020). Karakterisasi dan Seleksi Benih Kedelai Lokal Toleran Cekaman Kekeringan Menggunakan Metode Toleransi Polyetilenglikol (PEG). Jurnal AgroBiogen, 15(1), 1-8.
Liana, N, F, M., dan Kusmiyati, S, A, F. 2022. Pengaruh Hormon Alami dan Lama Perendaman Benih Cabai Merah (Capsicum annum L.) Kedaluwarsa terhadap Perkecambahan, Pertumbuhan, dan Produksinya. Jurnal Ilmiah Pertanian. Vol.19(3):1-10.
Muchlis Kurniawan.,dkk 2023. Efektivitas Ekstrak Tauge dengan Periode Perendaman Terhadap Invigorasi Benih Tomat (Solanum lycopersicum) yang Telah Mengalami Kemunduran. Gunung Djati Conference Series, Volume 33 (2023
Muller. D and O, Leyser, 2011, Auxin, cytokinin and the control of shoot branching, J. Annals of Botany. 107(7): 1203-1212.
Nurhayati, N., & Fitriani, A. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Bawang Merah (Allium cepa L.) Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonicum L.). Jurnal Agroteknologi, 11(2), 58-64.
Nuryani, L., & Dewi, I. (2022). Analisis Kebutuhan Benih Kedelai Untuk Meningkatkan Produksi Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Pertanian, 2(1), 10-18.
Purwoko, B. S., & Darwanto, D. H. (2019). Peningkatan Produksi Kedelai Melalui Peningkatan Penggunaan Benih Unggul dan Budidaya yang Efisien. Jurnal Tanaman Industri dan Penyegar, 6(1), 15-24.
Septiani Martha, 2019. Uji Aktivitas Antioksidan dari Beberapa Fraksi Bawang Merah (Allium cepa L). Jurnal Ilmiah Bakti Farmasi, 2019, IV(1), hal. 33-38
Sudir, H. S., & Jumjunidang. (2018). Dinamika Teknologi Benih Kedelai untuk Mendukung Ketahanan Pangan dan Pengembangan Industri Kedelai di Indonesia. Jurnal Litbang Pertanian, 37(2), 58-68.
Sudir, H. S., & Jumjunidang. (2018). Dinamika Teknologi Benih Kedelai untuk Mendukung Ketahanan Pangan dan Pengembangan Industri Kedelai di Indonesia. Jurnal Litbang Pertanian, 37(2), 58-68.
Widyastuti, Y., & Rahayu, S. (2021). Pengaruh Penggunaan Benih Unggul Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kedelai (Glycine max L. Merr). Jurnal Agroekoteknologi Universitas Mataram, 4(1), 15-22.

PlumX Metrics

Published
2024-11-30
How to Cite
Widiatmanta, J., & Wibowo, A. S. (2024). EFEKTIVITAS EKSTRAK BAWANG MERAH (Allium ascolanicum L.) DENGAN PERIODE PERENDAMAN TERHADAP INVIGORASI BENIH KEDELAI (Glycine max L.). VIABEL: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian, 18(2), 106-114. https://doi.org/10.35457/viabel.v18i2.4057